אז מה זה בכלל ה4C? הכל התחיל במאמץ של המוסד הגמולוגי GIA ליצור תקן עולמי למאפייני היהלום, שעל פיו תפעל התעשייה. מעין דרך שתהיה בטוחה לרכישה ומסחר של לקוחות פרטיים מול סוחרי היהלומים. הGIA יצר את האפשרות ללקוח להבין לעומק מה הוא רוכש בעזרת נתונים טכניים פשוטים והפך את המסחר להרבה יותר הוגן.
אבל מה משמעות השם?
COLOUR - צבע
CLARITY- נקיון
CUT - עבודה
CARAT - משקל
ארבעה קריטריונים לפיהם נקבע ערך היהלום.
COLOUR - צבע היהלום מושפע משני גורמים מרכזיים, הגורם הראשון הוא פלורסנציה - תהליך בו מתרחשת פליטת אנרגיה כאשר היהלום נחשף לגלי UV מהשמש. הטענה אומרת שיהלום בעל זריחה (פלורסנציה) חזקה נותן מראה קצת חלבי ואטום ליהלום ולכן אנו נרצה להמנע מיהלום בעל זריחה.
הדבר השני ממנו מושפע צבע היהלום הוא צבע הגוף - זהו הצבע הנגרם על ידי ״בליעה״ של קרני האור, בגלל נוכחותם של אטומים זרים ביהלום. קיימות מעל ל20 דרגות צבע החל מהאות D שמסמלת יהלום ללא גוון צבע ועד האות Z שמסמלת יהלום בעל גוון צבע צהוב חזק.
CLARITY - היהלום הטבעי מגיע אלינו עם ״פגמים״ טבעיים שנקראים תכלילים, בדיוק כמו שלנו יש חצ׳קונים, נקודות חן או סימני לידה שאנחנו לא כלכך אוהבים.. לכל יהלום יש את התכלילים שלו ולכן אין שני יהלומים זהים! הדרגה הגבוהה ביותר ביהלום היא FLAWLESS המעידה על יהלום ללא שום פגמים פנימיים או חיצוניים.
אנחנו בWHY ממליצים על יהלומים בדרגת נקיון SI1 ומעלה מהסיבה הפשוטה שעד הדרגה הזו, העין האנושית אינה יכולה לזהות תכלילים ביהלום.
CUT - העבודה על היהלום, היא אחד הפרמטרים הכי חשובים! בטווח העבודה על היהלום, נכללים הסימטריה והצחצוח של היהלום, הליטוש והתמונה הכללית על מצב הפסטות (הפאות) של היהלום. אלו הדברים שישפיעו על הנצנוץ (זריקת האור) של היהלום והמראה הכללי שלו. יהלום מלא חיים זה יהלום שליטשו בצורה נכונה
CARAT - משקל היהלום נמדד תחת יחידת משקל בשם קראט. מקור השם קראט הוא מגרגרי החרוב (carob) קראט אחד מסמל 0.2 גרם משמע 5 קראט = 1 גרם
בתחום המסחר, אחת הדרכים הנפוצות לתאר את משקל היהלום היא לפי נקודות:
נקודה אחת - 0.01 קראט
עשר נקודות - 0.10 קראט
100 נקודות - 1.00 קראט
קביעת ערך היהלום מבוססת על שילוב של כל ארבעת הקריטריונים הללו, והם משמשים כבסיס לקביעת מחיר היהלום בשוק.