יהלום הוא מינרל טבעי, המבנה המולקולרי שלו עושה אותו לאבן היקרה ביותר בעולם, ומעניק לו גם את הקשיות הגבוהה ביותר מבין כל החומרים הטבעיים. תהליך יצירתו של היהלום ומאורעות ההיסטוריה הקשורים בו מרתקים, ומלווים בעובדות מפתיעות על גילוי, כרייה ושימושים של היהלום לאורך הזמן.
אז איך נוצר יהלום?
יהלומים נוצרים בתנאים קיצוניים של חום ולחץ, במעמקי כדור הארץ. הם נוצרים בעמקי המעטפת, במרחק של כ-140 קילומטרים מהקרום. החומרים הגולמיים מהם נוצרים היהלומים הם בעיקר פחמן, שנחשף לתנאים של חום גבוה (כ-1,200-1,500 מעלות צלזיוס) ולחץ עז (של כ-45,000 עד 60,000 פעמים מהלחץ האטמוספרי הרגיל). תחת תנאים קיצוניים אלה, פחמן יוצר את המבנה הייחודי שלו, שבו כל אטום פחמן מקושר לאטומי פחמן אחרים בעזרת קשרים חזקים במיוחד.
מתי גילו לראשונה את היהלום?
היהלום הוזכר כבר בתרבויות עתיקות, אך לא תמיד היה ברור מהו. ההבנה כי מדובר במינרל יקר במיוחד התפשטה בהדרגה. גילוים של יהלומים כמינרל טבעי תועד לראשונה בהודו, שהייתה מקור עיקרי ליהלומים עד המאה ה-18. ממצאים עתיקים מראים כי עיבוד היהלומים החל כבר לפני כ-2,000 שנה, כאשר הודו הייתה האזור שבו כורים את היהלומים הראשונים.
קצת היסטוריה:
היהלום הגדול ביותר – היהלום הגדול ביותר שנמצא אי פעם הוא יהלום “הבהרה” (Cullinan), שנמצא ב-1905 בדרום אפריקה. היהלום שקל 3,106 קראט (שווה ל-1.37 קילוגרם), והוא היה כל כך גדול, עד שנחצה במספר חיתוכים, וכל חלק ממנו הפך לאבן יקרה בפני עצמה. חלקים מהיהלום כיום מקשטים את כתרי מלכות בריטניה.
היהלום ההיסטורי “הכוכב של אפריקה” (Star of Africa) – מדובר באחת מאבני החן הגדולות ביותר בעולם, שנחצה מתוך יהלום ה-Cullinan. מדובר ביהלום שקיים כיום בכתר המלוכה של בריטניה, והוא היה אחד מסמלות האצולה האימפריאלית הבריטית.
דרכי כריית יהלומים
כריית יהלומים היא תעשייה גדולה וחשובה בעולם, ויש מספר שיטות עיקריות בהן משתמשים בכרייתם:
1. כריית אבן קרמלית – זוהי שיטה בה משתמשים בכריית יהלומים מתוך סלעי הקרמל. תהליך זה דורש חפירה לעומק, כיוון שכתוצאה מהתנאים בהם נוצר היהלום, נמצא לעיתים במעמקי האדמה.
2. כריית כרייה פתוחה – בשיטה זו חופרים חור עמוק בתוך האדמה ומחפשים את התמצאות היהלומים במאגרים סמוכים.
3. כריית יהלומים בים – בשיטות מתקדמות, כריית יהלומים מתבצעת גם בים, תוך שימוש בציוד ייחודי לשליפת אבנים מתוך קרום הים.
מקומות בעולם בהם כורים יהלומים
אבל איפה כורים אותם?
המדינות בהן מתבצעת כריית יהלומים הן ברוב המקרים מדינות עשירות במאגרים טבעיים. אתרי הכרייה העיקריים כוללים:
1. דרום אפריקה – אחת המדינות המובילות בתחום כריית היהלומים, עם מכרות גדולים כמו מכרה “קימברלי”, שהיווה מקור עיקרי להפקת יהלומים במשך עשרות שנים.
2. רוסיה – רוסיה מחזיקה במאגרים עצומים של יהלומים, בעיקר באזור סיביר. כ-30% מההפקה העולמית של יהלומים מקורם ברוסיה.
3. קנדה – קנדה הפכה להיות אחד השחקנים הגדולים בתחום כריית היהלומים, במיוחד מאז גילוי מכרות “דיאמונד קין” ו”נורת’ דיאמונד”, שנמצאים בצפון המדינה.
4. אוסטרליה – גם אוסטרליה תורמת את חלקה בתחום כריית היהלומים, במיוחד ממכרות כמו מכרה ארגyle (Argyle), המפורסם בזכות יהלומי הספין המיוחדים שהוא מפיק.
ובקיצור
היהלום הוא לא רק אבן יקרה ומרהיבה אלא גם תוצר של תהליכים גיאולוגיים מדהימים. היסטוריית היהלומים, גילויים המרתקים ודרכי הכרייה השונות הופכים את היהלום לאבן שלא רק יפה בעינינו, אלא גם מלאה במשמעות היסטורית וגיאולוגית עמוקה.
תקנו יהלומים, תקנו WHY.